دهه آینده، دورانی سرنوشت‌ساز در تاریخ انقلاب و جمهوری اسلامی است

۱۸ مرداد ۱۳۹۴

سید محمدرضا خاتمی، دبیرکل سابق جبهه مشارکت در نشست ماهانه انجمن اسلامی جامعه پزشکان قم که با حضور جمعی از اصلاح‌طلبان این شهر برگزار شد، اظهار داشت: دهه آینده، دورانی سرنوشت‌ساز در تاریخ انقلاب و جمهوری اسلامی است.
وی خاطرنشان کرد: وقتی به سال‌های گذشته نگاه می‌کنیم، بسیاری از حوادث می‌توانست مشکلاتی بسیار بزرگ‌تر برای کشور ایجاد کند، اما نفوذ آثار انقلاب اسلامی آنقدر زیاد بود که آن حوادث، هرچند هم که بزرگ بود، نتوانست خدشه‌ای به انقلاب وارد کند.
نائب رئیس مجلس ششم، با تأکید بر اینکه در دهه آینده انقلاب، حوادث سرنوشت‌سازی پیش رویمان خواهد بود، گفت: بسیاری از افرادی که در دهه آینده انقلاب به عرصه سیاسی-اجتماعی جامعه وارد می‌شوند، اصلا دوران انقلاب را ندیده‌اند و از آن طرف، کسانی که در دهه اول انقلاب حضور داشتند، یا دیگر نیستند، یا اینکه به لحاظ سنی و دیگر مسائل، نمی‌توانند سرنوشت‌ساز باشند.
وی افزود: جامعه‌ای که در دهه آینده انقلاب وارد فضای سیاسی-اجتماعی می‌شود، نه تنها از نظر سنی با نسل اول انقلاب تفاوت دارد، بلکه از نظر ارزش‌های حاکم بر جامعه نیز، دگرگونی‌هایی را در این نسل می‌بینیم، که این ارزش‌ها، با آن ارزش‌هایی که ما به آن فکر می‌کنیم، بسیار فرق دارد و گاهی شاید هیچ همسویی نیز با یکدیگر داشته باشد.
خاتمی گفت: البته عده‌ای شاید دغدغه مسائل اقتصادی، زیست‌محیطی و مسائلی از این دست را برای جامعه داشته باشند، اما واقعا همه باید به این فکر کنیم با چالش‌های پیش رو در دهه آینده انقلاب، چگونه می‌خواهیم برخورد کنیم.
این فعال سیاسی با اشاره به نتایج مذاکرات هسته‌ای، گفت: تدبیری که در مسئله هسته‌ای به کار برده شد، نشان داد بزرگان ما، عمق مسائل را درک کرده‌اند، اما باید صبر کرد و دید که این درایت و تدبیر، در حل مسائل دیگر کشور از جمله شیوه حکمرانی، چگونه خواهد بود.
خاتمی با بیان این که یکی از پاشنه‌های آشیل مدیریتی کشورمان، مسئله فساد است، گفت: عمق مسئله فساد کم‌وبیش مشخص است. اینطور نبوده که مثلا فقط یک نفر فاسد باشد، بلکه روندی بوده که این مسائل را ایجاد کرده است. وقتی دیواری کج بالا رفت، دائما کج‌تر و کج‌تر خواهد شد لذا باید به صورت صحیح با فساد مبارزه کرد و تنها با برخوردهای قضائی فساد از بین نمی‌رود.
نائب رئیس مجلس ششم گفت: روشی که امروز برای مبارزه با فساد در دنیا به کار می‌رود و حاصل عقل انسانی است و نتیجه هم داده، روشی است که اصطلاحا با عنوان حکمرانی خوب مطرح است؛ که البته ما برخی از شعارهای آن را مانند قانونگرایی، شفافیت و … گفته‌ایم.
وی خاطرنشان کرد: البته تفکری هم مطرح است که باید برای رفع مشکلات به توسعه سیاسی اقدام کرد، چراکه اگر توسعه اقتصادی هم داشته باشیم، اما توسعه سیاسی نباشد، ممکن است، آن فسادها، دوباره در جامعه ظهور و بروز پیدا کند.
خاتمی در ادامه سخنان خود با تأکید بر این که انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، اهمیت فوق‌العاده‌‌ای دارد، گفت: البته همه انتخابات‌ها در کشور ما مهم است، اما تجربه سیاسی در کشورمان نشان داده با آمدن یک مجلس، وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور زیر و رو می‌شود و از این رو باید تلاش مضاعفی انجام دهیم تا مجلسی داشته باشیم که مسائل کشور را به درستی درک کند.
خاتمی با بیان این که در درون جریان اصلاحات، تفکرات و سلیقه‌های مختلفی وجود دارد، گفت: جناح رقیب اصلاح طلبان، تمایل ندارند سنگ بنایی که در کشور قرار داده‌اند تغییر کند٬ لذا اولین موضوعی که باید به آن توجه کنیم این است که با وجود همه سلیقه‌ها در درون جریان اصلاح‌طلبی، در نهایت همه باید با هم و به یک راه مشخص برویم؛ شرایط خاص کشور ایجاب می‌کند که باید با هم رفت؛ مثل اتفاقی که در انتخابات سال ۹۲ افتاد و حاصل آن، نجات کشور بود. باید در نظر داشت که مشکلات دیگر کشور بر سر جای خود باقی است و اگر تدبیر نکنیم، کشور دچار مشکل خواهد شد.
وی تصریح کرد: گاهی دریک شهر٬ نفوذ سیاسی اجتماعی یک فرد خاص از ده حزب سیاسی بیشتر است و اینها نکاتی است که در انتخابات سال ۹۲ به آن توجه کردیم.
خاتمی با بیان اینکه در جبهه اصلاحات سلیقه‌های مختلفی داریم که باید در انتخابات فعالیت داشته باشند٬ گفت: اراده ما باید براین باشد که با یک لیست واحد از جبهه اصلاحات در انتخابات اعلام حضور کنیم؛ مثلا در استان قم سه نفر را به عنوان کاندیداهای جبهه اصلاحات معرفی کنیم و همه گروه‌های اصلاح‌طلب نیز پای آن را امضا کنند؛ در این بین نباید این اتفاق بیفتد که شخصی یا حزبی بگوید با این لیست همراهی نمی‌کنم.
خاتمی در پاسخ به سوال یکی دیگر از حضار که پرسید آیا بزرگان اصلاحات در خصوص انتخابات مجلس گفت‌وگوهایی با اعضای شورای نگهبان خواهند داشت یا خیر٬ گفت: به نظر بنده افکار عمومی موثرتر از لابی‌ها است؛ اگر خودمان به نیروهای داخلی خود متکی باشیم و اصلا فرض را بر این بگیریم که هیات‌های نظارت و هیات‌های اجرایی با ما همراه نیستند٬ اما اتحاد و انسجام داخلی خود را حفظ کنیم٬ پیروز انتخابات خواهیم بود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه نقش احزاب در انتخابات آینده چیست٬ گفت: واقعیت جامعه سیاسی ما تنها احزاب نیست٬ بلکه با انتخاباتی روبرو هستیم که هزار ترفند در آن است؛ قطعا اگر انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ به عهده احزاب بود٬ پیروز انتخابات نبود؛ در حال حاضر حدود ۲۰حزب اصلاح طلب فعال داریم در حالی که باید پرسید این احزاب چند درصد جامعه ما را تحت پوشش قرار می‌دهند؟ اصلا این احزاب در فعالیت‌های سیاسی-اجتماعی بسیاری از شهرها غائب هستند.
خاتمی افزود: در انتخابات پیش رو فقط جریان اصلاح‌طلب نداریم بلکه مستقل‌ها،‌ معتدل‌ها و افراد همراه دولت هم وجود دارند که باید آنها را در کنار مجموعه اصلاح‌طلبی ببینیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص فعالیت شورای مشورتی اصلاح‌طلبان و شورای راهبردی جبهه اصلاحات گفت: در جبهه اصلاحات بازیگران متعددی داریم٬ وجود شورا و کمیته برای این است که اصلاح‌طلبان به اتحاد برسند. برای مثال اگر اختلافی در دورن جبهه اصلاحات رخ داد٬ اگر شورای هماهنگی کمک نیاز داشته باشد و نتواند به تنهایی آن را برطرف کند٬ نقش شورای مشورتی و شورای راهبردی مشخص‌تر می‌شود.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در پاسخ به سوالی مبنی براینکه نظر شما راجع به شایعات مطرح شده مبنی براینکه وزارت کشور٬ استان قم را به آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی سپرده است٬ گفت: بنده از این موضوع خبر ندارم٬ اما شایعات مطرح است؛ فکر نمی‌کنم چنین مسئله‌ای وجود داشته باشد؛‌ حمایت آقای لاریجانی از دولت به خاطر فشار طرف مقابل است؛ بنده فکر می‌کنم بیشتر از آنکه دولت نیازی به همراهی آقای لاریجانی داشته باشد٬ خود او به همراهی کردن با دولت نیاز دارد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص ظهور برخی از احزاب جدید با آرم اصلاح‌طلبی گفت: در کل هر کسی که بگوید اصلاح‌طلب است باید از آن استقبال کرد و در گذر زمان عملکرد خود را نشان خواهد داد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص ولایت‌فقیه گفت: در هر کشوری بالاخره یک قدرت مافوقی وجود دارد. به نظر شخص بنده اگر قرار است بالاترین قدرت را به یک فرد بدهیم؛ اگر برای آن فرد خداوند و حلال و حرام مطرح باشد٬ خیلی بهتر است تا اینکه قدرت در اختیار فرد دیگری قرار بگیرد که اعتقادی به این مسائل ندارد. ولی فقیه برای این است که اگر برای مثال قوه قضاییه یا دولت اشکالی در حرکت خود داشت جلوی آن بایستد؛ بنابراین ولی‌فقیه طرف مردم است.
محمدرضا خاتمی در پاسخ این سوال که با توجه به شرایط خاص قم چقدر امکان دارد که علی لاریجانی یکی از سه گزینه مورد حمایت اصلاح طلبان در انتخابات مجلس شورای اسلامی باشد گفت: اگر مجموعه اصلاح‌طلبان استان قم صلاح را بر این دیدند که از ایشان حمایت کنند٬ اشکالی ندارد.