کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، نام هفت فیلم را اعلام کرده و گفته مخالف اکران آنهاست. وزیر ارشاد نیز گفته برخی از این فیلمها اصلا در نوبت اکران نیستند ولی در اولین اقدام از اکران فیلم "عصبانی نیستم" جلوگیری شد.
فیلم "عصبانی نیستم" به کارگردانی رضا دُرمیشیان طبق برنامه از پیش اعلامشده قرار بود روز چهارشنبه ۲۱ آبان اکران شود اما وزارت ارشاد اعلام کرد که نمایش این فیلم فعلا به تعویق افتاده است.
این فیلم از زمان اکرانش در جشنواره فیلم فجر با اعتراضات و مخالفتهای نمایندگان مجلس روبرو شد و آن را "فیلمی مرتبط با فتنه ۸۸" دانستند که وزارت ارشاد باید از پخش آن جلوگیری کند.
در نهایت نیز ظاهرا وزارت ارشاد تسلیم این اعتراضات شده و اکران این فیلم را به تعویق انداخته است.
"عصبانی نیستم" داستان زندگی دانشجوی کردی به نام نوید است که به علت شرکت در اعتراضات سال ۸۸، "ستارهدار" میشود و از تحصیل در دانشگاه باز میماند.
رضا دُرمیشیان، کارگردان این فیلم پس از انتشار خبر اکران نشدن آن در نامهای سرگشاده از ماهها "تحمل و مدارای" خود برای اکران این فیلم و همکاری با مسئولان سینمایی خبر داد.
وی سپس نوشت: «همه آنها را که با وعدههای امروز و فردا ، یا تهمت و افترا فیلم کوچک مرا مبدل به معضل فرهنگی کردند، به خدا و وجدانشان واگذار میکنم. حکایت تلخ سینمای "مستقل" و "بی پناه" و "یتیم" همین است. بیصبرانه منتظر نمایش "عصبانی نیستم" در سینماهای میهنم باقی خواهم ماند. به امید آن روز... من آن روز را انتظار میکشم، حتی روزی که دیگر نباشم».
فیلمهای دیگری هم در نوبت خروج از اکرانند
نمایندگان مجلس اما تنها به خروج "عصبانی نیستم" از جدول اکران راضی نیستند. لیستی شامل شش فیلم دیگر تهیه شده که اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس را "نگران" کرده است.
این فیلمها عبارتند از: "خیابانهای آرام" و "پاداش" به کارگردانی کمال تبریزی، "خانه پدری" به کارگردانی کیانوش عیاری، گزارش یک جشن ساخته ابراهیم حاتمیکیا، صد سال به این سالها به کارگردانی سامان مقدم، آشغالهای دوستداشتنی ساخته محسن امیریوسفی.
حسین نوشآبادی سخنگوی وزارت ارشاد روز سهشنبه (۲۰ آبان، ۱۱ نوامبر) در نشست رسانهای خود به نوعی تمامی این فیلمها را خارج از چرخه اکران دانست و گفت:« ما به نامه کمیسیونهای فرهنگی اصل ۹۰ برای اکران نکردن هفت فیلم پاسخ دادهایم و موارد را مطرح کردهایم، چرا که برخی از موارد مطرح شده اصلا محلی از اعراب ندارند».
وی اما مسئولیت اکران نشدن فیلم "عصبانی نیستم" را به طور کامل بر عهده وزارت ارشاد دانست و گفت: «گرچه برخی نهادها در خصوص این فیلم نظراتی داشتند اما دستور توقف آن توسط وزارت ارشاد صادر شده است».
نوشآبادی عدم اکران این فیلم را به معنای اکران نشدن همیشگیاش ندانسته و گفته "اگر ملاحظات شکل بگیرد و با اصلاحات بیشتر، نظر وزیر و سایر نهادها تامین شود، فیلم اکران خواهد شد".
ظاهرا فیلم "قصهها" ساخته رخشان بنیاعتماد نیز مورد اعتراض بوده اما سخنگوی وزارت ارشاد گفته فعلا درخواستی برای اکران این فیلم نشده است.
«رمان کلنل مشکل محتوایی دارد»
حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت ارشاد در مورد عدم صدور مجوز انتشار برای رمان "زوال کلنل" نوشته محمود دولتآبادی اظهار داشت: «نگاه ما به اشخاص نیست، بلکه برای صدور مجوز نشر نگاه ما تنها به محتوای اثر است. این رمان به دلیل نواقص محتوایی که وجود دارد؛ تاکنون موفق به دریافت مجوز نشر نشده است».
وی تصریح کرده که وزارت ارشاد در طول یک سال و چند ماه قبل به ۳۵ هزار عنوان کتاب که همه جدید بودهاند مجوز داده و تنها دو مورد بوده که مجوز نگرفته و وزارت ارشاد گفته با قسمتهایی از آن مسئله دارد و اگر این قسمتها اصلاح شود، مشکلی برای صدور مجوز نخواهند داشت.
محمود دولتآبادی نویسنده رمان زوال کلنل، خرداد ماه امسال در یک مصاحبه گفته بود برای چهارمین بار به اصلاحات پیشنهادی درباره این رمان توجه جدی داشته و آنها را انجام داده است.
رمان "زوال کلنل" سرگذشت افسری در ارتش شاهنشاهی ایران است که زندگی او و خانوادهاش در مقطع انقلاب ۱۳۵۷ ایران مرور میشود. داستان رمان تنها در یک شب میگذرد، اما با بازگشت به گذشته، مروری بر حوادث تاریخ سده اخیر ایران دارد و تلاش مردم در رسیدن به راه جامعهای مدرن و پیشرفته را منعکس میکند.
"زوال کلنل" برای نخستین بار پنج سال پیش توسط نشر اونیون سوئیس با ترجمه بهمن نیرومند به زبان آلمانی منتشر شد. همان زمان نشر چشمه این رمان را برای کسب مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل داد ولی هنوز مجوز نشر نگرفته است.
معاون فرهنگی اجتماعی سپاه پاسداران، این رمان را "ضد انقلابیترین" رمان بعد از انقلاب دانسته است.